ALLERGIA
Az allergiát sajnos korunk betegségének is mondhatjuk, ami pedig nem más, mint a szervezetünk túlérzékenységi reakciója egy bizonyos anyagra. Ha az immunrendszer egy - egyébként ártalmatlan - anyagot idegenként ismer fel, ellene védekező reakciót indít, mely megnyilvánulhat tüsszögésben, szemviszketésben, torokviszketésben, köhögésben, bőrkiütésben, bélrendszeri panaszokban, sőt súlyosabb esetben akár ödémában vagy anaphylaxiás shock-ban (tünetei: nehézlégzés, szívműködés zavar, hirtelen vérnyomás esés) is, amely egy igen komoly, életveszélyes állapot.
A kezelésénél legfontosabb, hogy minél előbb azonosítsuk az allergén anyagot, és kerüljük a vele való érintkezést. Nem hanyagolható el az érzelmi háttér sem: a stresszes, haragos, dühös, szorongó emberek immunrendszere könnyebben károsodik, és hajlamosabbak az allergiára.
A fülakupunktúra ennek kezelésében kiváló segítséget jelent.
Fontos megjegyezni, hogy allergia esetén számolni kell keresztallergiás reakcióra is. Ebben az esetben a szervezet a különböző eredetű, de hasonló szerkezetű allergéneket azonosként ismeri fel. Oka, hogy az allergiát kiváltó pollen egy kis fehérjeszakasza megegyezhet a rendszertanilag távol álló növény egy hasonlóan apró fehérjeszakaszával. Ezért az egyik növény okozta allergiás tünetek jelentkezhetnek egy másik növénytől is. Emiatt nem árt odafigyelni, hogy mit (nem) ehetünk.
A leggyakoribb keresztallergiák az alábbi táblázatban láthatók:
Parlagfű | görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini, tök, kamilla, banán, napraforgómag |
fekete üröm | zeller, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, paprika, paradicsom, uborka, banán, alma, dinnye, kivi, mangó, kamilla, ánizs, koriander, kömény, csilibors, kapor, szerecsendió, bors, mustármag, napraforgómag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, élesztő |
nyírfa | mogyoró, dió, mandula, alma, körte, szilva, cseresznye, meggy, őszibarack, sárgabarack, kivi, avokádó, burgonya, paradicsom, sárgarépa, zeller, spenót |
éger | mandula, alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte, zeller |
füvek | paradicsom, burgonya, rozs, búza, bab, borsó, lencse, szója, földimogyoró, szentjánoskenyér, élesztő, avokádó, édeskömény |
rozspollen | rizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab |
háziporatka | kivi, rákféleségek |
földimogyoró | dió |
dió | búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag |
latex | banán, gesztenye, spenót, avokádó, citrusfélék, kivi |
tehéntej | marhaszőr |
tojás | madártoll, csirkehús |
hagyma | spárga |
tőkehal | lazac, lepényhal, tonhal, makréla |
barack | szilva, cseresznye |
alma | körte |